Na letisku v Ražňanoch sa uskutoční desiaty letecký deň

19.08.2004 Celý región

Letová ukážka vlastností nadzvukového bojového lietadla MIG 29 pilotmi Vzdušných síl SR má byť vrcholom trojhodinového programu leteckého dňa na letisku v Ra...
Letová ukážka vlastností nadzvukového bojového lietadla MIG 29 pilotmi Vzdušných síl SR má byť vrcholom trojhodinového programu leteckého dňa na letisku v Ražňanoch v okrese Sabinov v nedeľu 22. augusta.

Organizátori z Aeroklubu Sabinov v poradí desiateho ročníka ojedinelého podujatia na celom východnom Slovensku očakávajú návštevu okolo šesť tisíc ľudí.
Jozef Berdis, riaditeľ leteckého dňa, na tlačovej konferencii v Prešove 16. augusta uviedol, že vystúpenie MIG 29 bude premiérové na tejto akcii. Lietadlo priletí zo základne v Sliači. V bloku ukážok vojenskej techniky sa predstavia ešte vrtuľníky zo základne v Prešove. Ďalšie dva bloky programu budú tvoriť letové ukážky lietadiel používaných aeroklubmi a vzlety ultraľahkých lietadiel. Predstaví sa ďalej akrobat Dušan Šamko s lietadlom Z 526 F a uskutoční sa hromadný zoskok 12 parašutistov z dvojplošníka AN - 2.
Diváci budú mať možnosť už v sobotu 21. augusta od 10. do 19. 30 h uskutočniť vyhliadkové lety a to na dvoch lietadlách 12-miestnom AN - 2 a štvormiestnej Cesne. Budú tak môcť urobiť aj v nedeľu, ale nie počas programu od 13. do 16. h.
Berdis zdôraznil, že vzhľadom na účasť vojenských lietadiel organizujú deň tak, aby z hľadiska bezpečnosti divákov zodpovedal štandardom Severoatlantickej aliancie. Na podujatí bude prítomný zástupca Leteckého úradu. Ak zistí porušenie pravidiel, má právo okamžite zastaviť program ukážok. Tohto roku po prvýkrát bude deň riadiť profesionálny riadiaci leteckej prevádzky z letiska v Košiciach.
Jednu z najnákladnejších akcií na východnom Slovensku organizujú bez sponzorov, hlavný príjem očakávajú zo vstupného, ktoré je však viac-menej symbolické - 60 korún.
Aeroklub Sabinov pôsobiaci na neverejnom vnútroštátnom trávnatom letisku v Ražňanoch má 18 aktívnych členov. Využívajú päť bezmotorových lietadiel, jeden motorový vetroň a dve motorové lietadlá - na výcvik a na vlečenie.
(jj)
 

Vyberte región

mark